Geschiedenis
De geschiedenis van de acupunctuur:
China:

Het basisprincipe van de acupunctuur - Yin en Yang - werd reeds eeuwenlang bij talrijke volkeren toegepast. De "Gele Keizer" Huang Ti (2674-2575 v.Chr.) heeft veel bijgedragen tot het inventariseren en vastleggen van die kennis. Tijdens de Ching-dynastie (1644-1922) kwam er een kentering toen de westerse missionarissen de medische verworvenheden uit hun moederland importeerden. Pas in 1949 werd China zich opnieuw bewust van haar eeuwenoude rijke medische traditie.
Het Westen:

Nederland:
De acupunctuur heeft in Nederland sinds de zeventiger jaren een steeds vastere plaats ingenomen in de Nederlandse samenleving. Door het bieden van een andere benaderingswijze vervult acupunctuur zowel additieve als alternatieve functie ten aanzien van de reguliere geneeskunde. Hoewel deze geneesmethode een breed indicatie-veld heeft, zijn de meest bekende tot op heden de pijnbestrijding en het stoppen met roken. De effectiviteit van acupunctuur werd nogmaals bewezen door Dr. H.G. Kho in zijn proefschrift Acupuncture in Anaesthesia and Surgery, Studies in China and the Netherlands (1991, Katholieke Universiteit Nijmegen).
Universitair onderzoek 2006
Acupunctuur zeer effectief bij lage rugpijn (lumbago)
Acupunctuur is significant effectiever en helpt langer bij lage rugpijn dan traditionele fysiotherapie. Onderzoekers van de National Taiwan University kwamen tot deze conclusie na een onderzoek onder 129 personen met chronische lage rugpijn (lumbago) (BMJ, 17 febr, 2006).
De deelnemers waren tussen de 18 en de 81 jaar oud en hadden langer dan vier maanden last van hun onderrug. Zij werden in twee groepen verdeeld en kregen in een maand zes behandelingen acupunctuur of fysiotherpaie. De acupunctuurbehandelingen werden door een en dezelfde therapeut geven om variaties in de behandeling uit te sluiten.
De scores in de acupunctuurgroep waren op alle punten significant beter dan in de fysiotherapiegroep. Lichamelijke beperkingen waren met 89% afgenomen (uitstraling naar benen, moeilijk lopen en/of zitten) ten opzichte van de fysiogroep. Het wordt dus meer en meer duidelijk dat acupunctuurbehandelingen zeer effectief zijn bij het bestrijden van pijnen, in welke vorm dan ook. Op de visuele pijnschaal scoorden degenen met de acupunctuurbehandelingen ook significant beter en zij hadden ook minder dagen gemist van werk of school door de klachten.