M.G.M.H. LIJESEN PH.D.

DOCTOR OF PHILOSOPHY IN ALLIED HEALTH SERVICES

Tijd voor kwaliteit

Hoofdstromingen

Hoofdstromingen binnen de acupunctuur:Klassieke acupunctuur
Moderne Acupunctuur
EAV
Auriculo
Tandheelkunde
Diergeneeskunde
Klassieke acupunctuur

Deze gaat uit van de klassieke Chinese filosofie. Een van de pijlers van deze filosofie is de vijf elementenleer. Deze elementen zijn: vuur, aarde, metaal, water en hout. Bij elk van deze elementen hoort een inwendig orgaan:


- vuur = hart / dunne darm;
- aarde = milt-pancreas / maag;
- metaal = longen / dikke darm;
- water = nieren / blaas;
- hout = lever / galblaas.

De energie stroomt in deze volgorde van het ene element naar het volgende. Dit is ook het geval tussen de organen. Zoals in het schema is te zien wordt het element vuur gevoed door de energie van het element hout, etc. Dit schema, overgebracht op het menselijk lichaam, laat zien dat het hart (vuur) gevoed wordt door de energie van de lever (hout).
Zo kan het gebeuren dat iemand met hartklachten niet door middel van de hartmeridiaan behandeld wordt, maar door middel van de levermeridiaan.

In de acupunctuur bestaan meerdere van dergelijke relationele verbanden. De acupuncturist kan door middel van de pols-/ tongdiagnose bepalen welke relaties verstoord zijn en hoe deze hersteld kunnen worden. Bij de polsdiagnostiek beoordeelt de acupuncturist de energetische toestand van het lichaam door de linker en de rechterpols te voelen: op elke pols zijn 6 verschillende organen te vinden. Bij inspectie van de tong let hij op vorm, lokale verkleuring, aanslag en tandafdrukken langs de rand.

Verder zijn van belang:
- de manier waarop de patiënt over zijn ziekte spreekt;
- de huid, het haar en de ogen van de patiënt;
- de aanwezigheid van warmte- of koude gebieden op het lichaam; en
- eventuele drukpijnlijke punten.

Zelfs de lichaamsgeur van de patiënt kan belangrijk zijn.