M.G.M.H. LIJESEN PH.D.

DOCTOR OF PHILOSOPHY IN ALLIED HEALTH SERVICES

Tijd voor kwaliteit

Acupunctuur vs geneeskunde

Hoe de acupunctuur te begrijpen is vanuit de geneeskunde:Wat in China proefondervindelijk is ontdekt, is veel later in het Westen fundamenteel onderzocht. Namelijk dat er een relatie bestaat tussen de organen en de huid
(Head heeft die wetenschappelijk bewezen). Head liet zien dat een niet goed functionerend orgaan via het zenuwstelsel signalen doorgeeft aan het ruggenmerg. Het betreffende huidgebied dat bij dezelfde reflexboog van het disfunctionerende orgaan hoort, wordt dan ook geprikkeld.
Een bekend verschijnsel is de uitstralende pijn naar de linker arm bij een hartaandoening. In China is men er achter gekomen dat het omgekeerde soms ook mogelijk is ! Zo kan een acupuncturist door activeren van een acupunctuur punt van de dikke darm een aandoening van die dikke darm behandelen. Dr. H.G.Kho heeft als eerste Nederlander in zijn proefschrift "Acupuncture in Anaesthesia and Surgery, Study in China and the Netherlands" bewezen dat acupunctuur ook bij bewusteloze patiƫnten werkzaam is. In het proefschrift legt hij het wetenschappelijk verband tussen acupunctuur en wetenschap.